Kalops! 
Husmanskost när det är som bäst. 
Jag älskar husmanskost och just kalops är en stor favorit. 
Eftersom jag är född och uppvuxen i södra Sverige i mitt underbara Malmö 😉 så serverar jag givetvis Skånsk kalops. 


En fantastisk rätt som inte kräver så mycket ingredienser, som sköter sig själv på spisen och som blir helt mör och underbar. 

Detta är verkligen en rätt som jag aldrig kommer att tröttna på och som är uppskattad här hemma. 

Här kommer min variant av kalops :
Kalops
Ca 900g högrev
3 lökar
4 morötter
4 lagerblad
10 kryddpeppar korn
Vitpeppar 
3 msk mjöl 
Smör till stekning
2 liter vatten 
Soja
Lite mörk maizena

Tillbehör
Kokt potatis
Rödbetor

Skär köttet i lagom stora tärningar. 
Smält smöret i en stekpanna och bryn hälften av köttet.
När köttet är färdig brynt lägg över det i en kastrull och bryn färdigt andra halvan. 

Ta sedan bort stekpannan från värmen, lägg över kastrullen och den andra halvan av köttet. Rör runt. 
Tillsätt salt, lök, lagerblad, pepparkorn och lite vit peppar.
Häll på vatten och låt köttet koka på svag värme med lock ca 1timme. 

Tillsätt mer vatten i kastrullen om det behövs. 
Sätt nu i morötterna, red vetemjölet i lite vatten och häll ner i grytan. Jag ringlade även i lite mörk maizena och soya.
Rör om och koka ytterligare 30 min. 
Smaka av, tillsätt mer kryddor om så behövs. 

Servera kalopsen med kokt potatis och rödbetor. 


Smaklig spis.