Kanellängd/vetelängd.

Kanellängd/Vetelängd är en klassiker som går hem hos de flesta fika gäster. 
Lätt och baka ihop, frysa in och ta fram vid besök. 
Jag gjorde två kanellängder sist jag bakade kanelbullar. 
Lät dem svalna och la dem i frysen. 

Tycker det är trevligt att ta fram något hembakat när man får lite gäster. 
Sen att dem är fina till utseendet är bara plus i kanten för goda är dem. 


Mina fick däremot lite för mycket  färg på yta då jag hade tio saker på gång samtidigt.  😁😉
Det blev även lite kanelbullar och goda nuttelabullar


Inte så farligt, men jag får vakta ugnen bättre nästa gång. 
Goda blev dem i vilket fall som helst. 

Av fika gänget fick jag tummen upp för fina och goda längder.

Recept och tillvägagångs sätt kommer här: 

Kanellängd/vetelängd.
Receptet är samma som till kanelbullar. 


1 jäst
5dl mjölk
175g tärnad och rumstempererad smör. 
1 dl socker
Kardemumma (efter tycke) 
1 tsk salt.
Ca 14 dl vetemjöl. ( jag använde special) 

Kanel fyllning 
200g smör
1 1/2 dl socker 
3 tsk kanel.
Blanda ihop ingredienserna väl. 

Nutellabullar fyllning
Rumstepererat smör
Nutella 
Hackade hadselnötter. 
Bred på smör sedan nutella och strö lite hackade hasselnötter. Rulla sedan ihop till en lång längd. Skiva länden  i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåts papper. Pensla med ägg och strö lite hackade hasselnötter över innan gräddning. 

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken så att den är fingervarm och lös upp jästen med mjölken. 

Tillsätt tärnat rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Tillsätt mjöl, ( spara lite till utbakning) 
Och knåda i hop en smidig deg. ( gärna i bakmaskin om du har )

Täck degen med en bak duk och låt jäsa till dubbel storlek. ( ca 45 min) 

När degen är färdig jäst. 
Lägg den på mjölat underlag och knåda igenom den lite. 

Dela degen i tre bitar 
Vill du ha mindre kanellängder delar du den på fyra. 

Kavla ut degen som till kanelbullar. 
Lägg på fyllning och rulla ihop till en lång längd. 


Skär längden tvärs igenom. 



Vrid nu de två längderna lite så du har skärsnittet lite mer uppåt. 

Knip ihop kanterna. 
Lägg den ena längden över den andra. 
Lägg sedan den understa längden över och fortsätt fläta ihop de två längderna. 


Knip ihop kanten och vik in den lite. 

Lägg längden på bakplåtspappers klädd plåt. 
Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. 

Pensla med uppvispat ägg och 
grädda  i nedre delen av ugnen på 200 grader tills kanellängden har fått en fin färg p ytan. Ca 15-20 min. 

Obs! Titta till den då och då 😉


Smaklig spis :) 



Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: